I väntans tider…

I väntan på Magnolian hos mosteredith.se

Februari är tiden för att beskära äppelträden. Vårt äppelträd, med tre olika äppelsorter, både tidiga och sena, behövs knappt beskäras i år. Vi tog rejält på det förra året och det behöver nog ett mellanår för att få återhämta sig. Däremot finns det många gamla äppelträd i fruktträdgården på landet som behöver lite kärlek. I många år har de inte fått någon uppmärksamhet och de har fått lov att växa som de vill. Det gör det lite svårare att få till en snygg krona, men det finns en charm i det oxå.

I februari är det tid att beskära äppelträden

I februari är det tid att beskära äppelträden

Jag skulle vilja påstå att februari är väntans och förväntningarnas månad. Det är den månad där vi har hela växtsäsongen framför oss. Vi har fortfarande tid att fundera och planera vilka projekt som ska prioriteras för i år. Redan nu har vi ett antal punkter.

  1. Pionerna ska höjas upp och rabatten ska snyggas till
  2. De röda rosorna ska flyttas och den gamla murade grillplatsen ska rivas
  3. Det vita staketet ska monteras runt huset (ÄNTLIGEN kan Wille springa lös på tomten)
  4. Flera perenner och buskar ska flyttas framför huset där terassen ska vara
  5. Den nya stenläggningen vid vattnet ska färdigställas och hortensiorna ska få flytta in i en upphöjd stenbädd

På landet får jag så mycket idéer om vad jag vill ha i vår trädgård. Jag har bestämt mig för att vi måste plantera ett så kallat Vårdträd när huset är på plats. Förr i världen satte man ett sådant på gårdarna på landsbygden. Man ansåg att trädet var heligt och i svensk folktro så ansåg man att trädet skulle bringa lycka och välgång. Det fanns dessutom en praktisk syn på vårdträdet – det skulle skydda huset mot blixtnedslag. Oavsett så kommer jag plocka godbitarna i denna tro och plantera en Magnolia för att säkra vår lycka.

I väntan på Magnolian hos mosteredith.se

Än så länge har inte Magnolian på landet slagit ut, men knopparna finns där och bara väntar på att få slå ut. Och egentligen är ju inte Magnolia klassat som ett vårdträd, vanligast är nog Lind, Alm eller Ask, men jag ser det som en modern utveckling i den svenska folktron :)

I väntan på Magnolian hos mosteredith.se

Ni kan ju bara föreställa er hur denna ser ut när den är alldeles full med utslagna blommor. Blomma på kal kvist är vackert och skört på en och samma gång. Nu ska jag bevaka denna så att jag fotar den när den står i full blom. Troligt i slutet av april eller en bit in i maj.

I väntan på Magnolian hos mosteredith.se

Så medan vi väntar på våren kan vi passa på att beskära äppelträden och njuta av att vi fortfarande har allt framför oss. För min del handlar det om att stressa av och känna förväntan av att jag får uppleva ännu en vacker säsong av träd och blommor. Det finns något vackert i det.

Vad tycker du är bäst med vårsäsongen?

Kram

Johanna

 

Du kanske vill läsa detta med?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.